All inclusive matkat: rehellisiä kokemuksia ja suosituksia

All inclusive -järjestelmä lupaa yksinkertaisuutta – maksat kerran ja unohdat kulut. Todellisuus on monimutkaisempi. Kokemusten perusteella konsepti toimii eri tavoin riippuen hotellista, maasta ja odotuksista.

Mitä hintaan sisältyy

Peruspaketissa on majoitus, kolme ateriaa pääravintolassa ja paikalliset juomat. Baarit ovat auki koko päivän. Välipaloja saa pääaterioiden välillä. Animaatio ja ilta-esitykset ovat yleensä ilmaisia.

Erikseen maksetaan (ei aina, mutta tärkeää tarkentaa):

Sisältö vaihtelee valtavasti hotellien välillä. Yksi turkkilainen viiden tähden hotelli saattaa tarjota rajattoman pääsyn à la carte -ravintoloihin, toinen veloittaa niistä 20 euroa. Yksityiskohtien tarkistaminen ennen varausta on ratkaisevan tärkeää.

Ruoka – yksittäisen hotellin asia

Buffet-pöydän laatu riippuu hotellista enemmän kuin tähtimäärästä tai maasta. Vaihtelu on valtava jopa saman ketjun sisällä. Löytyy neljän tähden hotelleja erinomaisella monipuolisella ruoalla ja viiden tähden hotelleja yksitoikkoisella ruoalla.

Hyvät hotellit vaihtavat menua päivittäin tai päivän välein. Ruoat valmistetaan tuoreina, valikoima riittää. Heikot toistavat samaa – kolmen päivän jälkeen alkaa kyllästyä. TripAdvisor-kokemuksien mukaan valitukset yksitoikkoisesta ruoasta ilmaantuvat usein juuri kolmannen päivän jälkeen.

Merenelävät ovat usein arpapeliä. Jossain tarjoillaan tuoretta kalaa ja kalmareita, jossain vain pakastettuja katkarapuja kerran viikossa. Liha vaihtelee hyvin valmistetusta kuivaan.

Lastenruoka on kriittinen asia perheille. Kunnolliset hotellit tarjoavat pastaa, riisiä, höyrytettyjä vihanneksia ja kanaa. Toiset rajoittuvat ranskanlaisiin perunoihin ja nuggetteihin. Pienten lasten vanhempien kannattaa tarkistaa tämä etukäteen.

Jonoja syntyy ruuhka-aikaan – yleensä klo 19–20.30. Avautumisaikaan tai huipun jälkeen tuleminen ratkaisee ongelman. Foorumeilla buffet-pöydät kuvataan usein ”ruokaloiksi” tai ”karjaaitauksiksi” – tämä on subjektiivista, mutta hotellin koko vaikuttaa.

Turkki – hiottu järjestelmä

Turkin Antalyan, Belekin ja Alanian hotellit ovat hioneita all inclusive -järjestelmän parhaiten. Kilpailu pakottaa pitämään tason korkealla. Lara Barut Collection ja Concorde De Luxe Resort saavat säännöllisesti korkeita arvioita ruoan laadusta ja palvelusta. Vieraat kiittävät erinomaista ruokaa, monipuolisuutta ja palvelutasoa.

Ruokavalikoima on yleensä laaja, henkilökunta koulutettu toimimaan suuren asiakasmäärän kanssa. Turkkilainen keittiö tuo mielenkiintoa – mezeä, gözlemeä, kebabeja valmistetaan asiakkaiden edessä. Animaatio on aktiivista, joskus liiankin – se riippuu mieltymyksistä.

Rixos ja Maxx Royal ovat premium-segmentissä ja tarjoavat todella eri tasoa. Neljän tähden hotellien joukosta löytyy kuitenkin myös hyviä vaihtoehtoja.

Turkkilaisten hotellien miinus on eristäytyneisyys. Useimmat sijaitsevat kaukana kaupungeista. Tämä sopii rantalomaamiseen, mutta rajoittaa kulttuuriin tutustumista.

Egypti – meri korvaa

Egyptin lomakohteet ovat vahvoja meren ja riuttojen suhteen. Sharm el-Sheikh ja Hurghada tarjoavat erinomaista sukellusta ja snorklausta. Ruoka on yleensä heikompaa kuin Turkissa, mutta vaihtelu on suurta.

Sharm el-Sheikh

Rixos Sharm El Sheikh ja Royal Savoy saavat myönteisiä arvioita. Vieraat ylistävät ravintoloiden monipuolisuutta, ruoan laatua ja mukavuustasoa. Budjettivaihtoehdot kuten Marlin Inn Azur Resort kuuluvat eri kategoriaan – budjettiloman kokemukset osoittavat, että huoneet ja palvelu ovat siedettäviä, mutta ruoka ja juomat jättävät toivomisen varaa.

Tärkeä huomio Egyptistä – monet kokeneet matkailijat suosittelevat valitsemaan all inclusive -järjestelmän Sharm el-Sheikhissä, koska turistien ravintolat ovat kallistuneet. Tämä eroaa Turkista tai Kreikasta, joissa alueen ulkopuolelta löytyy helposti hyviä paikkoja kohtuuhintaan.

Egyptin hinnat ovat alhaisemmat vastaavalla hotellitasolla. Talvella loistava vaihtoehto paeta kylmyyttä. Sää on vakaa, turisteja vähemmän.

Espanja ja Kreikka – eri logiikka

Espanjan ja Kreikan all inclusive -hotellit herättävät enemmän kiistaa. Alueen ulkopuolella on niin paljon hyviä ravintoloita, tapas-baareja ja tavernoja, että hotelissa istuminen tuntuu menetettyä mahdollisuudelta.

Kreetalla Creta Maris saa kohtuullisia arvioita, mutta arvostelu perhekohteesta huomauttaa, että ruoka on kelvollista mutta ei poikkeuksellista, ja hotellin valtava koko luo väkijoukon tunnelman. Rodos, Korfu, Kos – kaikkialla sama tilanne.

All inclusive -järjestelmän kriitikot huomauttavat, että se estää tutustumasta aitoon kreikkalaiseen keittiöön, vieraanvaraisuuteen ja kulttuuriin. Paikalliset tavernat tarjoavat tuoretta kalaa, mustekalahtaa, aitoa moussakaa – sitä, mitä varten Kreikkaan matkustetaan.

Espanja on samankaltainen. Aito paella rantaravintolassa on vertaansa vailla verrattuna buffet-versioon. Jamón, tapakset, paikalliset viinit – kaikki kannattaa maistaa kaupungissa.

Premium-ketjut kuten Ikos Kreikassa yrittävät ratkaista laatuongelman.Luksushotellin kokemus osoittaa, että Parga Beach Resortia kehutaan ekologisuudesta ja laadukkaasta ruoasta, mutta tämä on keskimääräistä korkeampi hintaluokka.

Sijainti ja eristäytyneisyys

All inclusive -hotellit sijaitsevat usein kaukana kaupungeista. Lähimpään taajamaan on 5-10 kilometriä. Tämä luo suljetun ympäristön – näet vain alueen, muita turisteja ja henkilökuntaa.

Rantalomalle tämä toimii. Loikoilet meren rannalla, uidat, luet – ei tarvitse poistua. Niille, jotka haluavat tutustua maan kulttuuriin, eristäytyneisyys on miinus.

Lähteminen on psykologisesti vaikeampaa. Runsaan lounaan jälkeen aktiivisuus laskee. Illalla pitää palata illalliselle. Päivä rakentuu aterioiden ympärille. Kasvava suosio vahvistuu numeroilla: varausten osuus kasvoi 13 prosentista vuonna 2018 21 prosenttiin vuonna 2020, tehden siitä suurimman kategoria tuloissa.

Ensimmäisellä rantaviivalla olevat hotellit antavat enemmän vapautta. Voi kävellä rantakatua pitkin, käydä kaupoissa, kävellä naapurihotelleihin. Tämä tuo vaihtelua.

Alkoholi – paikallista vai tuontitavaraa

Paikalliset juomat sisältyvät pakettiin. Turkkilainen Efes-olut on ihan hyvää, egyptiläinen Stella siedettävää. Paikallisesti tuotettu viini on yleensä heikkoa – hapanta tai makeaa. Paikallinen väkevä alkoholi on makuasia.

Tuonti maksaa erikseen. Pullo kunnon viiniä 15-20 euroa. Tuontiolut 3-4 euroa. Viikossa kertyy 50-100 euroa kahdelle, jos ei juo paikallista.

Cocktailit tehdään siitä, mitä pakettiin kuuluu – gin tonic, rom cola, vodka mehu. Laatu riippuu hotellista. Premium-baareissa tehdään kunnollisia miksejä, budjettipaikoissa kaadetaan kyseenalaisesta pullosta.

all inclusive alkoholi

Animaatio ja viihde

Päiväanimaatioon kuuluu vesivoimistelua, tikkapeliä, lentopalloa. Animaattorit kutsuvat aktiivisesti mukaan. Jotkut pitävät, toisia ärsyttää. Ammattitaitotaso vaihtelee.

Lastenkerhot toimivat muutaman tunnin päivässä. Ohjelma on tavanomaista – pelejä, piirtämistä, kilpailuja. Laatu riippuu yksittäisistä ihmisistä.

Ilta-esitykset kestävät noin tunnin. Tanssia, akrobatiaa, elävää musiikkia. Ammattitaso keskinkertaista, mutta illallisen jälkeiseksi viihteeksi sopii. Esityksen jälkeen ei ole erityisesti tekemistä.

Diskot toimivat puoleen yöhön tai yhteen. Niille, joiden huoneet ovat lähellä, tämä voi olla ongelma. Korvatulpat ratkaisevat asian.

Hotellin valinta – mihin kiinnittää huomiota

Viimeisten 3-6 kuukauden arvostelut ovat tärkeämpiä kuin tähtimäärä. Hotelli voi muuttua puolessa vuodessa – uusi johto, remontti, keittiöpäällikön vaihto. Vanhat arvostelut eivät kuvaa nykyistä tilannetta.

Mihin kiinnittää huomiota:

Suorat kysymykset matkatoimistolle tai hotellille auttavat. Mitä à la carteen sisältyy? Paljonko tallelokero maksaa? Millainen Wi-Fi? Konkreettiset vastaukset poistavat epävarmuutta.

Jättää huomiotta kannattaa arvostelut, jotka valittavat säästä tai muista vieraista – tämä ei ole hotellin hallinnassa. Keskity siihen, mitä hotelli hallitsee: siisteys, ruoka, henkilökunta, tekninen kunto.

Milloin all inclusive toimii

Pienten lasten perheet saavat mukavuutta. Ei tarvitse etsiä, missä syöttää lapsia kolme kertaa päivässä väsyneiden lasten kanssa. Animaatio vie heidät muutamaksi tunniksi. Vanhemmat voivat levätä.

Lyhyet 5-7 päivän matkat sopivat paremmin kuin pitkät. Viikon voi viettää alueella kyllästymättä. Kaksi viikkoa – jo vaikeampaa, kaipaa vaihtelua.

Rantaloma ilman retki suunnitelmia – ihanteellinen skenaario. Tavoite on vain loikoilla meren rannalla, uida, rusketella. All inclusive on luotu tätä varten.

Ennustettavaa budjettia monet arvostavat. Tiedät summan etukäteen, et huolehdi kuluista paikan päällä. Joillekin tämä on muodon rajoitusten arvoista.

Talvikuukaudet lämpimissä maissa. Hinnat laskevat 30-40% kesään verrattuna. Vähemmän turisteja, rauhallisempaa, palvelu usein parempaa. Helmikuu Egyptissä tai marraskuu Kanarialla – järkevä valinta.

Milloin kannattaa valita muuta

Yli 10 päivän pitkät matkat. Menu kyllästyttää, alue tutkittu, haluaa päästä pois. Järjestelmä pitää paikallaan.

Aktiiviset matkustajat retki suunnitelmilla. Ruoka-aikoihin sidottu aikataulu haittaa. Maksettujen lounaiden jättäminen harmittaa, mutta illalliselle palaaminen rajoittaa matkojen sädettä.

Gurmeetit ja paikallisen keittiön ystävät. Massabuffet ei korvaa aitoja paikallisia ravintoloita. Rahat kannattaa käyttää hotelliin aamiaisella ja syödä kaupungissa. Erityisesti tämä koskee Kreikkaa ja Espanjaa.

Tutustuminen maan kulttuuriin. Matkailun taloudellinen vaikutus osoittaa, että all inclusive -hotellien turistit kuluttavat huomattavasti vähemmän paikalliseen talouteen – suurin osa rahoista menee ulkomaisille operaattoreille ja tuontitavaroihin. Eristäytyneisyys alueella sulkee pääsyn paikallisten elämään.

Vaihtoehdot järjestelmälle

Puolipensiooni antaa joustavuutta. Aamiainen ja illallinen sisältyvät, lounas missä haluat. Päivä ei ole sidottu hotelliin. Säästö 20-30% all inclusive -hinnasta.

Vain aamiainen sopii kaupunkeihin ja saarille, joissa on kehittynyt infrastruktuuri. Aamulla syöt, sitten tutkit ympäristöä. Illallinen eri paikoissa, maistat paikallista keittiötä.

Asunnot keittiöllä pitkille matkoille. Ostat paikallisilta torilta, valmistaa itse. Uppoudut arkeen. Säästö merkittävää kahdella viikolla ja pidemmillä.

Matkan tavoitteiden mukaan:

All inclusive -järjestelmä ratkaisee tiettyjä tehtäviä. Näiden tehtävien ymmärtäminen auttaa tekemään oikean päätöksen. Mukavuudella ja yksinkertaisuudella on hinta rajoitusten ja maan eristäytymisen muodossa. Jokainen valitsee itse, mikä on tärkeämpää tietylle matkalle.

Kirjoittajan henkilökohtaiset kokemukset: all inclusive Turkissa ja Egyptissä vai täysihoito Espanjassa?

Vastaan lyhyesti ja selitän sitten tarkemmin. All inclusive -järjestelmä sopii vain Turkkiin ja Egyptiin. Turkki on saavuttanut täydellisyyden tässä asiassa. Egyptissä se on yksinkertaisesti välttämättömyys, koska hotellin ulkopuolella palvelujen laatu on hyvin kyseenalainen. Muissa maissa all inclusive on todennäköisesti kohtuuttoman kallista ja rajoittaa valintojasi huomattavasti.

Korvaako täysihoito all inclusive -paketin? Se riippuu hotellista. Ei ole olemassa yleispätevää vastausta. Kerran vierailin Saloussa Espanjassa ja valitsin täysihoidon. Kaikki ruokavaliotarpeeni täyttyivät. All inclusive -vaihtoehtoa ei ollut, mutta vaikka olisi ollutkin, olisin pitänyt lisäkustannuksia vaikeasti perusteltavina.

Ihanteellinen ratkaisu minulle on puolihoito – aamiainen ja illallinen. Sen valitsin Kreikassa (Niforeika).

Turkissa harkitsisin mielelläni myös puolihoidon vaihtoehtoa. Mutta se on siellä harvinaista. Lisäksi ranta-hotellit sijaitsevat usein kaukana kaupungeista ja hyvistä ravintoloista. Kaikki eivät pidä kaupunkilomista.

Vielä vähän lisää Egyptistä. Tämä on se, mikä sinua odottaa, jos haluat syödä all inclusive -paketin ulkopuolella jossain hotellin ulkopuolella.

Egypti
Egypti ilman ”all inclusive” -pakettia

Kyllä, tämä on paikallista väriä. Mutta en tee töitä koko vuoden tämän takia. Samalla olen tyytyväinen lomaani Egyptin 5 tähden hotelleissa. Ja näyttää siltä, että juuri siksi, että valitsin aina all inclusive -paketin.